Wielu z nas lubi pizzę. Jak rozpoznać taką, która jest rzeczywiście dobra? Oczywiście każdy ma inny smak. Można jednak wymienić kilka bardzo ważnych zasad, które muszą być zrealizowane, aby pizzę można było uważać za dobrą. Przede wszystkim ciasto musi być bardzo dobre, a składniki dobrze dobrane. Poza tym bardzo istotną kwestią są również piec, formy oraz blachy na jakich wykonywana jest pizza.
Czym się charakteryzuje dobra pizza?
– Sos do pizzy – Powinien być on położony na cieście jako pierwszy. Ważną cechą dobrego sosu jest to, aby był przyprawiony w sposób łagodny, tak aby nie zdominować smaku pizzy. Dlatego też najlepszym przykładem sosu są zmiksowane pomidory pellati bądź też pulpa pomidorowa. Oczywiście nie powinno się stosować gotowych sosów ponieważ zwykle mają one w swoim składzie bardzo dużo konserwantów. Najszybciej zepsuć sos do pizzy można poprzez zastosowanie koncentratu pomidorowego. Jest to bardzo duży błąd w sztuce przygotowania pizzy. Dodatkowo nie można na nią kłaść zbyt dużo sosu. Jego nadmiar może spowodować zakalec w górnej warstwie ciasta.
– Ser do pizzy – Ser, który używany jest do pizzy powinien być ścierany gdy jest dobrze schłodzony. Tarcie takiego sera sprawia, że nie zbryli się, a także zachowa wszystkie swoje walory smakowe. Umożliwi to jego bez problemowe rozprowadzanie na cieście pizzy. Teoretycznie można stosować wiele różnych rodzajów sera jednak najlepszym jest oczywiście mozzarella. Mieszając ją z innymi rodzajami serów można uzyskać bardzo ciekawe efekty. Jednak również trzeba pamiętać, żeby unikać wszelkich serów do pizzy, które dostępne są na rynku ponieważ w ich składzie bardzo często jest bardzo dużo stałych tłuszczy roślinnych.
– Pizza prosto z pieca – Pizza powinna być wypiekana w specjalnych piecach składających się z płyt szamotowych. Płyta musi być utrzymana w należytej czystości. Podstawowym sposobem na utrzymanie czystości jest szorowanie płyty po każdorazowym wypieku pizzy. Kolejnym sposobem na utrzymaniem pieca w czystości jest wypalanie pieca przy wykorzystaniu wysokiej temperatury. Tego rodzaju czynności zapewniają, że na pizzy nie będzie czarnego nalotu.
– Forma do pizzy – Istnieje wiele różnych rodzajów form do pizzy. Jeżeli chodzi o pizzę, która ma być wykonana na grubszym cieście to trzeba wykonywać ją przy wykorzystaniu specjalnych form. Najczęściej formy do pizzy wykonane są ze stali oksydowanej. Czasami spotkać można formy, które powstały przy użyciu aluminium, jednak tego rodzaju formy niestety są o wiele droższe i o wiele trudniej dostępne. Formy ze stali aluminiowej charakteryzują się dużą trwałością oraz bezproblemowym utrzymaniem w czystości. Jeśli chodzi o formy ze stali oksydowanej to niestety mają one o wiele więcej wad. Bardzo łatwo rdzewieją i trzeba uważać przy myciu, aby zbyt długo nie pozostawały nasączone wodą, powoduje to, że są bardzo trudne do utrzymania w czystości.
Czego należy wystrzegać się przy wykonywaniu pizzy?
– zakalec w placku – zdarza się on zwykle wtedy gdy do pizzy zostanie dodane dużo tłustych i mokrych składników.
– nie może ociekać tłuszczem – jeśli tak się stanie to dokładnie trzeba sprawdzić składniki, zwłaszcza ser oraz wędlinę.
– nie może wytracić się woda – jeśli tak się dzieje to należy dokładniej odsączyć składniki bądź też zmniejszyć ich ilość
– ser musi równomiernie rozlać się po pizzy – jeśli tak się nie stało to ser jest zbyt chudy
Zostaw komentarz